l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Cirurgia de l'apnea del son

<< Tornar

L’apnea del son és un trastorn respiratori que consisteix en l’obstrucció de les vies respiratòries durant el son. Aquest fet ve produït per un excés de teixit gras a la zona del coll, una llengua massa gran, la debilitat dels muscles del coll o una estructura anòmala de la mandíbula.

La cirurgia de l’apnea del son elimina completament en un 95% dels casos les causes de l’apnea. Es diagnostica per a pacients amb qui les solucions més conservadores, com els canvis de conducte, la pèrdua de pes o l’ús d’aparells respiratori no han aconseguit eliminat el problema o per a qui busca una solució definitiva i només després que el cirurgià hagi examinat cada cas particular i hagi prescrit que la cirurgia pugui ser una solució eficaç.

La cirurgia consta de diferents procediments, entre ells eliminar l’excés de teixit gras del coll (paladar, llengua, segons on estigui la causa) o avançar la mandíbula mitjançant cirurgia ortognàtica. Tots els procediments tenen com a objectiu engrandir les vies respiratòries del coll i eliminar els obstacles que les obstrueixen.

 


 

És necessari passar per cirurgia per evitar l’apnea?

Hi ha altres solucions conservadores per casos d’apnees lleus o moderades com el canvi de conducta i hàbits (reducció de pes, etc.), o aparells respiratoris. En cas que l’apnea sigui molt greu o les solucions anterior no funcionin es recomana passar per cirurgia per evitar els greus problemes que pot causar l’apnea com hipertensió, atacs cardíacs o vessaments cerebrals. S’ha de tenir en compte que la cirurgia ortognàtica resol el problema de l’apnea en un 95%.

Per què es tan eficaç?

La cirurgia corregeix la posició de la mandíbula evitant que aquesta llisqui i obstrueixi la mandíbula, permetent la lliure circulació de l’oxigen. La cirurgia també augmenta el volum i diàmetre de la via aèria, causa de l’apnea. Aquesta solució és, en la majoria dels casos, definitiva.

Deixa cicatrius?

Al contrari, la cirurgia es realitza a través de la boca mitjançant petites incisions que no deixen cap tipus de cicatriu visible. A més a més, corregint la postura de la mandíbula també es millora l’estètica i el perfil de la cara.

El postoperatori és dur?

Degut a la operació, el pacient ha d’alimentar-se al voltant d’un mes de líquids i purés de forma exclusiva. Així mateix, és possible que el pacient pateixi durant els primers dies certes molèsties degut a la intervenció. Tot i això, la nova cirurgia mínimament invasiva ha reduït de forma dràstica tant el temps de recuperació com les molèsties del postoperatori, agilitzant del temps que necessita el pacient per tornar a fer vida normal.