l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Cirurgia de la fisura llavipalatina

<< Tornar

Cirurgia de la fissura llavipalatina

La cirurgia llavipalatina es realitza mitjançant diferents intervencions al llarg del desenvolupament del infant. El seu objectiu es recuperar la capacitat del nadó per menjar, parlar, escoltar i fins i tot respirar així com una aparença facial normal.

La primera intervenció del llavi es realitza entre el primer i el quart mes de vida del nadó. La reparació de la fissura de paladar es pot dur a terme, en canvi, entre el cinquè i quinzè mes. Finalment, pot ser necessari realitzar seguiments de les operacions entre els dos anys i el final de l’adolescència.

Reparació de la fissura llavipalatina

La cirurgia consisteix en unir ambdues parts del llavi fissurat i atorgar una estructura normal al llavi. Es realitza entre el primer i el quart mes de vida del nadó.


Posteriorment, s’ha de tancat la obertura entre la boca i el nas i reconstruir i connectar els muscles del paladar dur i tou, que tenen un paper importantíssim en les funcions de parta, audició i deglució. Aquesta operació, es realitza en canvi a l’edat d’entre cinc i 15 mesos.

En funció de la complexitat de la malformació, pot ser que el nadó pugui necessitar també cirurgies complementàries per la correcció dels problemes d’audició i de dents.

Reconstrucció estètica

Posteriorment, es poden realitzar cirurgies addicionals per tal de millorar l’aparença de la boca, llavis i nas. La major part d’aquestes operacions es realitzen ja durant l’adolescència i estan pensades per minimitzar la visibilitat de la cicatriu, alinear la mandíbula o redreçar el nas.

 


 

És necessària l’operació?

La fissura llavipalatina afecten de manera greu a les capacitats del nadó per dur a terme funcions bàsiques a la seva vida així com de relació amb les persones que l’envolten. En general, l’operació es absolutament necessària per poder abordar aquest problema i assegurar una desenvolupament normal del nadó.

Es pot diagnosticar prèviament aquest problema?

Sí. Cada cop més, la fissura llavipalatina es detecta mitjançant una ecografia aproximadament al voltant de la setmana 18 de l’embaràs. Malgrat tot, el problema es detecta de forma casi automàtica després del naixement ja que acostuma a ser molt visible i la operació es programa casi instantàniament.

Mitjançant la cirurgia, es pot eliminar del tot la malformació?

El tractament de la fissura llavipalatina, a banda de solucionar els problemes funcionals que provoquen també pretén pal·liar l’efecte estètic de la malformació. Així, es preveuen diferents cirurgies pensades per alinear la mandíbula, redreçar el nas, reconstruir el llavi o paladar i minimitzar la visibilitat de les cicatrius. Tot i que no sempre s’aconsegueix una eliminació total de la malformació, a nivell l’estètica la millora és substancial i sovint només queden lleugeres diferències com petites cicatrius, etc.