l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Lesions dentals

<< Tornar

Hi ha molta gent que,  per diferent motius, pot haver perdut una peça dental provocant diferents problemes de salut dels que a vegades no som conscients com el desplaçament de les dents, problemes digestius, la inflamació de la geniva o l’envelliment prematur; a banda de l’evident efecte estètic.

La col·locació d’un implant soluciona la totalitat del problema i és una intervenció ràpida i indolora que, realitzada per un especialista, no presenta cap perill o efecte secundari pel pacient. Gràcies als últims avenços com la osteointegració, l’implant és una solució de llarga durada que dura al llarg de tota la vida com ho faria una dent, tenint cura d’ella. L’implant dental no es mou, no afecta a les dents contigües i remineralitza l’os.

La pèrdua d’una peça dental té diferents efectes:

  • El desplaçament de les dents contigües.
  • Inflamació de la geniva degut a les restes d’aliment que s’acumulen a la superfície i a la cavitat de la dent.
  • Problemes digestius com a conseqüència de la inflamació de la geniva.
  • Envelliment prematur de la cara. La falta d’una peça dental causa el desgast de la mandíbula i  la pèrdua progressiva de geniva. Això afecta a l’estructura òssia de la cara, endureix les faccions i afavoreix l’aparició d’arrugues.
  • Halitosis o mal alè.

Així, a banda d’afectar a l’estètica de la cara, la falta d’una peça dental també té conseqüències per la salut del pacient.

Causes
La pèrdua d’una dent pot ser deguda a diferents causes com traumatismes o problemes de salut bucodental com les infeccions. La causa més freqüent de la pèrdua de les dents és la malaltia periodontal o piorrea. Les dents que més aviat es perden són els queixals degut a que presenten tres arrels i acumulen amb més facilitat placa dental o bactèries.
La càries també pot fer perdre una dent si té un gran mida o afecta al coll de la dent.
Una altra de les causes és la falta d’alguna dent des del naixement. En aquests casos es pot col·locar un implant tan aviat com s’acabi el desenvolupament ossi, és a dir, a partir dels 18 anys.

Cirurgia
La intervenció per col·locar un implant és senzilla i es realitza la major part de vegades amb anestèsia local. El procediment és simple i la recuperació ràpida, de manera que el pacient pot continuar amb la seva activitat el mateix dia de la col·locació.
Avui en dia és possible realitzar l’extracció de la dent i substituir-la per un implant el mateix dia sense que el pacient hagi d’esperar per gaudir de les seves avantatges.

Es pot dir, avui en dia, que el millor tractament és la col·locació d’un implant dental, una solució definitiva a llarg termini que no entranya riscos operatoris.
Més informació sobre la cirurgia