l

Societat Catalano-Balear de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Traumes facials

<< Tornar

Les lesions o traumes facials engloben qualsevol lesió a la cara degut a un accident, sigui esportiu, a la feina o a casa. Aquestes lesions poden afectar als ossos, a les parts toves de la cara o fins i tot a teixits especialitzats com les glàndules salivals o nervis.

Les lesions més greus son aquelles que impliquen la combinació de diferents fractures òssies del maxil·lar, mandíbula, pòmul, conques dels ulls i/o paladar. Aquest tipus de lesions requereixen hospitalització i poden afectar a les diferents funcions com vista, oïda, capacitat de respirar, parlar o menjar.

El cirurgià oral i maxil·lofacial és l’especialista encarregat d’avaluar i reparar aquest tipus de lesions com a especialista quirúrgic facial.

La cirurgia ortognàtica

El tractament i cirurgia d’aquestes lesions i fractures depèn molt de la gravetat del trauma ja que pot limitar-se a una simple rascada fins a un fractura combinada de diferents ossos i parts toves de la cara, requerint una cirurgia reconstructiva completa.

Les laceracions es tracten mitjançant sutures mentre que les fractures, generalment, son tractades mitjançant implants de petites plaques de titani i cargols per mantenir les diferents peces òssies unides. La teoria és similar a la utilitzada per la curació de qualsevol os: fixar les diferents peces i alinear-les en la posició adequada i mantenir l’estructura fixada fins que estigui soldada.

En cas que la fractura afecti també a parts toves o hagi pogut afectar a altres teixits com nervis, el cirurgià haurà d’utilitzar diferents tècniques quirúrgiques en funció del cas particular, sempre amb l’objectiu de reconstruir l’estructura, la funcionalitat i l’estètica facial a l’existent abans de l’accident.

La cirurgia ortognàtica és l’encarregada de corregir i reconstruir els diferents ossos de la cara així com les parts toves corresponents. A dia d’avui, la cirurgia ortognàtica ha avançat molt permetent realitzar operacions mínimament invasives en la major part de les lesions.

Després de la cirurgia, el cirurgià pot recomanar una dieta basada en líquids i purés i instruccions per mantenir la salut facial i oral.

Més informació sobre la cirurgia ortognàtica

Prevenció

Moltes de les lesions facials son degudes a accidents esportius com l’esquí o el futbol i un gran número d’elles pot arribar a ser mortal degut a la proximitat amb òrgans com el cervell. És per això que els cirurgians orals i maxil·lofacials recomanen prendre precaucions i evitar qualsevol tipologia de trauma facial. Una solució és l’ús dels cascs integrals que incorporen una fèrula a la l’altura de la boca. L’ús d’aquests cascs reduiria les lesions maxil·lofacials en un 60%.