L’articulació temporomandibular és l’articulació que uneix el crani amb la mandíbula. Està situada davant de la orella i és la que permet els moviments de la mandíbula en relació amb el crani.
Causes
Els trastorns de l’ATM no son gaires. L’origen de la disfunció generalment es deu al mal hàbit d’estrènyer les dents (comunament dit bruxisme), tot i que també existeixen altres causes com son mossegar-se les ungles o pells dels dits, la maloclusió dental o els traumatismes articulars directes o indirectes (per exemple, la fuetada vertical). L’aparició de tumors és poc freqüent en aquesta regió.
Alguns dels símptomes que indiquen un possible trastorn de l’ATM son:
- Dolor facial: el dolor moltes vegades és muscular, tot i que amb freqüència s’associa a dolor articular.
- Sorolls de l’articulació: els sorolls es solen produir pel desplaçament i/o lesió de d’un cartílag que existeix dins de l’articulació (menisc) que facilita el desplaçament de la mandíbula.
- Capacitat limitada per obrir i tancar la boca: quan el menisc queda bloquejat, deixen de sentir-se sorolls articulars i apareix una limitació de moviment articular amb desviació a la obertura de la boca i dolor.
- Dolor al obrir o tancar la boca
Si no tractem la causa del problema temporomandibular i deixem que progressi la patologia es pot produir una degeneració artroscòpica que dificulti la masticació i s’acompanyi d’intens dolor.
Cirurgia i tractament de l’ATM
Amb els seus coneixements odontològics i mèdics, el cirurgià oral i maxil·lofacial efectuarà una història i exploració clínica exhaustives i sol·licitarà aquelles proves d’imatge que siguin necessàries per arribar a un tractament conservador o quirúrgic, que pot consistir en l’administració de fàrmacs, mesures físiques, teràpia ortopèdica, ortodòncia, rentats articulars, artroscòpia o cirurgia oberta. El tractament d’aquesta patologia mitjançant equips interdisciplinaris, integrats per diferents especialistes, obté uns bons resultats en la majoria de casos.